Hoe weet je of je voldoende vitamines naar binnen krijgt?

De manier om zeker te weten dat men van alle benodigde voedingsstoffen voldoende naar binnen krijgt is: gezond eten en verstandig suppleren.

We moeten niet wachten tot lichamelijke klachten wijzen op tekorten aan vitamines of andere noodzakelijke voedingsstoffen. De nadelige gevolgen van tekorten manifesteren zich namelijk vaak pas op langere termijn.

Als door het optreden van allerlei klachten een vitaminegebrek aan het licht komt is er in feite al sprake van een heel serieus tekort. Nog ernstiger is de situatie als echte gebrekssymptomen optreden, zoals nachtblindheid bij vitamine A tekort, tandvleesbloedingen bij vitamine C gebrek, enzovoort. Deze klachten doen zich namelijk pas voor bij absolute, dat wil zeggen vrij ernstige, tekorten.

Door een gezond dagelijks menu en orthomoleculaire suppletie kunnen we voorkomen dat onze gezondheid geleidelijk achteruit gaat. Voortdurend onopgemerkte tekorten aan vitale voedingsstoffen veroorzaken cel en weefseldegeneratie, een sluipend proces dat op lange termijn tot chronische degeneratieve aandoeningen en vroegtijdige veroudering leidt. Veel mensen krijgen in onze tijd met zulke chronische ziektes te maken, die dan tot overmaat van ramp vaak met lichaamsvreemde medicijnen worden behandeld, waardoor de degeneratieve processen zich nog sterker voortzetten.

Hoe eerder we beginnen met verstandige voedings en suppletiegewoonten hoe kleiner de kans dat we op latere leeftijd onze vitaliteit en gezondheid kwijtraken.