Hoe kan ik vaststellen dat ik een vitaminetekort heb?

Hoe weet ik dat ik een vitamine tekort heb?

Vitaminetekorten zijn in het begin vaak niet te merken. Als het tekort niet al te ernstig is kan het vele jaren duren voor de klachten beginnen. In die tijd heeft het tekort echter wél bijgedragen aan het proces van cel en weefseldegeneratie dat op langere termijn de gezondheid ernstig kan aantasten.

De klachten die zich als gevolg van een tekort aan bepaalde essentiële voedingsstoffen het eerst ontwikkelen zijn de zogenoemde vage klachten: energieverlies, lusteloosheid, vatbaarheid voor verkoudheid, achteruitgang van de conditie van de huid en de nagels, vermeerderde haaruitval, en andere op zichzelf niet zeer ernstige verschijnselen.

Ten onrechte worden als klachten ten gevolge van een vitaminetekort vaak slechts opvallende gebrekssymptomen genoemd zoals nachtblindheid bij vitamine A tekort, botafwijkingen bij vitamine D tekort, en tandvleesbloedingen bij een tekort aan vitamine C. Dit is verouderde informatie want deze klachten treden pas op na ernstige tekorten, de zogenoemde absolute tekorten. In eerste instantie gaat het echter juist vaak om relatieve tekorten, dat wil zeggen het lichaam heeft nog wel reserves van de betreffende micronutriënten maar niet meer genoeg om alle belangrijke gezondheidsfuncties goed te verrichten. Het achterblijven van diverse functies veroorzaakt dan de symptomen die tot het zogenoemde vage klachtenbeeld behoren.