Welke stoffen kan ik nemen om sneller te herstellen na aan sport of fitness te hebben gedaan?

Daarvoor zijn op de eerste plaats een gezonde dagelijkse voeding en normale preventieve basissuppletie vereist. (Méér info daarover bij de vragen 2.1 en 3.21.)

Na inspanning kan door extra inname van het multipreparaat, dus boven de dagelijkse preventieve dosering, het verhoogde verbruik van uiteenlopende voedingsstoffen worden gecompenseerd.

Neem na inspanning ook extra vitamine C, boven de vitamine C in de basissuppletie, want deze voedingsstof zorgt ervoor dat afvalstoffen die zich als gevolg van de inspanningen in het lichaam hebben opgehoopt snel worden afgevoerd. Vitamine C werkt hierbij langs drie wegen. In de eerste plaats bindt vitamine C zich via chelatie aan vele lichaamsvreemde stoffen, waardoor deze als complex kunnen worden afgevoerd. Verder stimuleert vitamine C diverse afweercellen om lichaamsvreemde stoffen te verwijderen. Bovendien zorgt vitamine C er via het antioxidantsysteem voor dat de vele vrije radicalen die als gevolg van sterke inspanningen in het lichaam ontstaan zo snel mogelijk worden geneutraliseerd.

Verder kan, afhankelijk van de soort sport, met gerichte aanvulling van aminozuren worden bereikt dat slijtage aan spierweefsels weer zo snel mogelijk wordt gerepareerd.