Wat wordt bedoeld met de antioxidantwerking van bepaalde vitamines?

Vitamines en andere voedingsstoffen met een antioxidantwerking beschermen het lichaam tegen oxidatie. Het verschijnsel oxidatie kennen we onder meer als het roesten van ijzer. In het lichaam treedt een vergelijkbaar fenomeen op, onder meer als gevolg van het feit dat in de lichaamscellen voortdurend zuurstof wordt verbruikt. Daarbij ontstaan vrije radicalen, incomplete moleculen die een agressieve neiging hebben tot het beschadigen van lichaamsstructuren.

Vrije radicalen tasten doordat ze oxidatieschade aan bepaalde vitale structuren toebrengen vooral de gezondheid op lange termijn aan. Oxidatieschade bedreigt onder meer de vetzuren die belangrijke functies in de wanden van de lichaamscellen vervullen. Ook het DNA in de celkernen, waarin de informatie over het functioneren van de cel wordt bewaard, is bijzonder gevoelig voor oxidatie. Verder worden allerlei eiwitten, zoals enzymen en bepaalde hormonen, gemakkelijk door vrije radicalen aangetast.

Dankzij de antioxidantwerking van diverse voedingsstoffen kan de schade door vrije radicalen tot een minimum worden beperkt. Ruime inname van deze antioxidanten, bijvoorbeeld in de vorm van een antioxidantformule (antioxidant complexpreparaat), is daarom bijzonder bevorderlijk voor het behoud van de gezondheid.

Een belangrijk onderscheid is dat tussen nutritionele en enzymatische antioxidanten. Nutritionele antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E komen direct uit de voeding beschikbaar. Enzymatische antioxidanten worden door het lichaam zelf gemaakt, maar kunnen ook als supplement worden ingenomen. Ze zijn heel krachtig en beschermen vooral het inwendige van de lichaamscellen. Een antioxidantenzymformule is een complexpreparaat met meerdere antioxidantenzymen.