Hebben rokers extra behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, en zo ja welke?

De schadelijke gevolgen van het roken kunnen nooit helemaal teniet worden gedaan, maar met voedingsmaatregelen kan een behoorlijke bescherming worden opgebouwd.

Geïnhaleerde rook bevat en veroorzaak veel vrije radicalen, die op lange termijn de gezondheid ernstig kunnen aantasten. Verse sigarettenrook bevat ook veel stikstofoxide dat met zuurstof reageert en dan het schadelijke stikstofdioxide vormt. Sigarettenrook bevat ook deeltjes die kunnen maken dat een in de longen belangrijke substantie, het elastine, wordt aangetast. Daardoor verliezen de longen hun elasticiteit en ontstaat emfyseem.

Zoals voor iedereen is ook voor rokers op de eerste plaats een gezond dagelijks voedingspatroon en orthomoleculaire basissuppletie noodzakelijk.

Rokers moeten verder rekening houden met een extra hoge vitamine Cbehoefte. Boven de 1 tot 3 gram vitamine C in de basissuppletie dient per dag nog circa 3 gram extra ingenomen te worden.

De bescherming kan nog worden versterkt door tevens een nutritioneel antioxidantcomplex en een antioxidantenzymformule te nemen.

Overigens is het natuurlijk veel beter om te stoppen met roken. Er worden dan geen essentiële voedingsstoffen verbruikt om de nadelige effecten van het roken te compenseren, en deze voedingsstoffen kunnen dus worden ingezet voor het optimaliseren van de gezondheid en de conditie.